Recept: Paastaart
Ingrediënten
- 200 gr. bloem
- 200 gr. suiker
- 200 gr. (4 eieren) op kamertemperatuur
- 200 gr. boter op kamertemperatuur
- Flinke snuf zout
- 1 rasp van een citroen
Vulling
Cremeux
- 1.5 blaadjes gelatine
- 75 gr. suiker
- 150 gr. passievruchtpuree
- Sap van een halve citroen
- 2 dooiers
- 40 gr. boter
Jam
- 100 gr. passievruchtenpure
- 100 gr. geleisuiker
- 125 gr. mascarpone losgeklopt
- 125 gr. gezoete slagroom
- Halve vanillepeul uitgeschraapt
Decoratie
- Chocolade
- Paaseitjes


Paastaart met passievrucht, mascarpone en chocolade
Verwarm de oven voor op 170 graden boven en onder warmte (en evt. stoomfunctie).
Voorzie de bodem van een bakblik van 20 á 24 cm doorsnede van bakpapier en vet de randen in met boter.
Passievrucht cremeux
Week 1.5 blaadjes gelatine in ruim koud water. Doe 150 gr. passievruchtpuree en de sap van een halve citroen in een steelpan. Voeg hier bij de eieren en de suiker. Stel de thermometer in op 84 graden en verwarm de dooier en het sapmengsel tot 84 graden (blijf heel goed roeren). Haal onmiddellijk van het vuur en voeg de gelatine toe en de boter en roer tot alles goed is opgelost. Haal nu alles door een zeef en laat de cremeux afkoelen in de koelkast tot hij dik is. Dek de cremeux even af met een folie zodat je geen velvorming krijgt.
Mascarpone slagroom mengsel
Schraap het merg uit de vanillepeul en voeg bij de slagroom. Klop de slagroom stijf en meng met de losgeklopte mascarpone en stop in een spuitzak met een rond spuitmondje van rond 8 mm. en leg koud weg.
Cake
Klop de boter wit en zalvig. Voeg de suiker en rasp toe en klop weer tot alles mooi wit is geworden. Voeg de eieren toe totdat het mooi homogeen is geworden. Spatel nu de bloem er vluchtig doorheen samen met 80 gr. gehakte melkchocolade. Doe het in de bakvorm en bak voor ongeveer 40 a 50 minuten gaar. Als je stoomfunctie hebt voeg dan 50 procent stoom toe. Laat de cake afkoelen en snijd hem netjes door. Spuit op de onderste plak mooie doppen mascarpone/slagroom mengsel en spuit een klein dijkje mascarpone mengsel hier tegen aan zodat de cremeux niet wegloopt. Giet nu de cremeux op de plak cake. Leg de andere plak cake hierop en plaats in de vriezer totdat de cremeux stijf is geworden.
Strijk op de bovenste plak een mooi laagje jam. Spuit nu weer mooie doppen mascarpone/slagroommengsel op de rand van de cake. Decoreer met eitjes, chocolade en met een helft passievrucht. Plaats op een mooie schaal en serveer.
Eet smakelijk!

Meer weten over Jan Spannenberg?
Neem dan snel een kijkje op zijn website! Hier vind je niet alleen verrukkelijke recepten, maar ook informatie over workshops, evenementen én zijn agenda.
Leuk om te weten: Keukenspecialisten.nl werkt samen met Jan Spannenberg, finalist van Heel Holland Bakt 2023. Met zijn passie voor bakken inspireert Jan anderen door zijn baksels, workshops en optredens op events.
In samenwerking met Keukenspecialisten.nl ontwikkelt Jan de komende tijd smakelijke video’s vol handige baktips, seizoensrecepten en creatieve ideeën voor in de keuken.
Houd ook zeker de winacties in de gaten – wie weet win jij wel een plekje bij een van de populaire workshops van Jan Bakt!
GLOEDNIEUWE GRATIS BELEVINGSGIDS
Vraag nu GRATIS Dé gloednieuwe Belevingsgids aan met meer dan 100 pagina’s keukeninspiratie, trends en innovaties. Wij helpen je graag op weg naar een nieuwe keuken! Stap binnen in de wereld van keukenstijlen en keukentrends met Dé Belevingsgids, het ultieme gratis keukenmagazine van Keukenspecialisten.nl. Alle informatie en keukeninspiratie vind je in het keukenmagazine Dé Belevingsgids.

GLOEDNIEUWE GRATIS BELEVINGSGIDS
Vraag nu GRATIS Dé gloednieuwe Belevingsgids aan met meer dan 100 pagina’s keukeninspiratie, trends en innovaties. Wij helpen je graag op weg naar een nieuwe keuken! Stap binnen in de wereld van keukenstijlen en keukentrends met Dé Belevingsgids, het ultieme gratis keukenmagazine van Keukenspecialisten.nl. Alle informatie en keukeninspiratie vind je in Dé Belevingsgids.
