Recept: Herfst Kruimelvlaai

Benodigdheden

Vlaaipan 24 á 28 cm doorsnede en 2,5 cm hoog. Heb je dit niet dan wil het ook in een springvorm, maar zorg dat je het niet hoger maakt dan 3 cm. Deeg zonder raster.

Ingrediënten

Vulling

Banketbakkersroom

Kruimels

Kruimelvlaai voor in de herfst

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Meng de melk samen met de suiker en het gist, doe alle overige ingrediënten in de kom van een staande mixer voorzien van deeghaak en voeg hier aan toe het gist, suiker en melk mengsel en kneed dit tot een soepel deeg. Minimaal 8 minuten. Bol het deeg op en laat het afgedekt een 15 á 20 minuten rijzen.

Banketbakkersroom

Doe de melk samen met een uitgeschraapt vanillestokje en de peul in een steelpan en breng aan de kook en houd een klein beetje melk apart. Doe de dooier, suiker, maïzena en een klein beetje melk in een kom en roer goed door elkaar heen tot een homogeen mengsel ontstaat. Als de melk kookt voeg een klein beetje toe aan het dooier/suiker mengsel en roer door en voeg het al roerend terug in de pan met hete melk. Blijf goed roeren tot het een paar keer bubbelt en haal van het vuur. Stort het in een platte schaal en dek af met folie en laat afkoelen. Na afkoelen in een spuitzak doen.

Schil ondertussen de appels en snijd ze in blokjes en doe ze samen met de rasp en sap van 1 citroen in een ruime pan. Voeg hier aan toe 1 handje rozijnen, de suiker en een snuf kaneel en breng aan de kook blijf goed roeren. Kook dit zachtjes voor 4 á 5 minuten en laat afkoelen.

Doe de bloem, boter in kleine blokjes, amandelschaafsel, suiker en een snuf zout in een kom en wrijf met je handen tot het deeg begint te kruimelen. Nu zijn je kruimels klaar voor gebruik.

Rol nu het deeg uit groter dan de vlaaien pan (ongeveer 4 mm. dik) en fonceer de vlaaienpan. Laat het deeg overhangen en haal het er nog niet af!

Spuit de banketbakkersroom over de bodem van de vlaai en vul deze nu met de appelvulling of vulling naar keuze.

Snijd nu het er overtollige deeg met een mes netjes af.  Strooi de kruimels rijkelijk over de vlaai. Bak nu de vlaai af op 200 graden voor ongeveer 20 á 25 minuten gaar. Laat de vlaai even afkoelen en haal daarna uit de vlaaienpan uit de vorm en laat hem helemaal afkoelen. Strooi er wat poedersuiker over voor decoratie.

Eet smakelijk!
Jan Spannenberg

Meer weten over Jan Spannenberg?

Bekijk een video van het recept hiernaast. Meer weten over de bakactiviteiten van Jan? Kijk dan op de Jan Bakt pagina. Hier vind je meer informatie over Jan en nog meer heerlijke recepten.

GLOEDNIEUWE GRATIS BELEVINGSGIDS

Vraag nu GRATIS Dé gloednieuwe Belevingsgids aan met meer dan 100 pagina’s keukeninspiratie, trends en innovaties. Wij helpen je graag op weg naar een nieuwe keuken! Stap binnen in de wereld van keukenstijlen en keukentrends met Dé Belevingsgids, het ultieme gratis keukenmagazine van Keukenspecialisten.nl. Alle informatie en keukeninspiratie vind je in het keukenmagazine Dé Belevingsgids.

    Keukenmagazine Dé Belevingsgids

    GLOEDNIEUWE GRATIS BELEVINGSGIDS

    Vraag nu GRATIS Dé gloednieuwe Belevingsgids aan met meer dan 100 pagina’s keukeninspiratie, trends en innovaties. Wij helpen je graag op weg naar een nieuwe keuken! Stap binnen in de wereld van keukenstijlen en keukentrends met Dé Belevingsgids, het ultieme gratis keukenmagazine van Keukenspecialisten.nl. Alle informatie en keukeninspiratie vind je in Dé Belevingsgids.

      Keukengids