De industriële keuken do's en don'ts

De industriële keuken

Industriële keuken – tips voor deze stoere en robuuste keukenstijl

 

De Industriële keukenstijl is al jarenlang razend populair. Deze stoere keukens typeren zich door strakke lijnen, rauwe elementen, robuuste materialen zoals metaal, beton, steen en grof hout. De basiskleuren van dit type keuken zijn sober en bestaan voornamelijk uit wit, zwart, antraciet, vergrijsd groen en natuurtinten.

Deze keukenstijl is ontstaan in de tijd dat oude fabrieken werden omgebouwd tot woonruimtes. Hierbij bleven bepaalde elementen bewaard en zorgden voor een unieke uitstraling. Zeker wanneer in jouw interieur al industriële elementen, kleuren en materialen zijn terug te vinden, is een industriële keuken een mooie match. Maar waar moet je op letten? We geven je graag tips zodat jouw industriële keuken een droomkeuken wordt.

Ruwe afwerking

Een industriële keuken kenmerkt zich door ruimte, grove materialen en een stoere uitstraling. In tegenstelling tot moderne keukens waarin alles perfect wordt afgewerkt, zijn in een industriële keuken de oneffenheden en ruwe randjes juist een belangrijk onderdeel. Geen strak stuc- en schilderwerk, maar onafgewerkt hout en betonnen of bakstenen muren waarbij de oorspronkelijke constructie details duidelijk zichtbaar zijn. Heb je dus een 'ouderwetse' bakstenen muur in de ruimte waar de keuken komt? Dan kun je dit laten zoals het is. Ook zichtbare leidingen mogen gewoon in het zicht blijven, zolang ze maar van industriële materialen zoals koper of RVS zijn.

De industriële keuken

Materialen die tegen een stootje kunnen

De industriële keuken krijgt zijn typerende uitstraling door het combineren van natuurlijk, stoere materialen. Denk bijvoorbeeld aan (roestvrij)staal, sloop- en steigerhout, beton, baksteen en andere diverse steens-, hout- en metaalsoorten. Vaak zijn het de contrasterende materialen en kleuren die deze keukenstijl het bijzondere karakter geeft. Deze grove materialen staan bekend om hun duurzaamheid. Duurzaam omdat we materialen hergebruiken die niet in een moderne keuken zou passen. Uiteraard heeft ieder materiaal andere kwaliteiten qua slijt-, hitte- en stootvastheid, maar over het algemeen kunnen ze flink wat hebben. Tip: ga je verbouwen? Kijk dan eerst welke materialen zou kunnen behouden, en pas jouw industriële keuken aan deze materialen, vraag desnoods advies van een keukenspecialist ze kunnen jouw voorzien van advies tijdens dit proces.

De industriële keuken
De industriële keuken

Aardse kleuren gecombineerd met staal

Het kleurenpalet van deze keukentrend bestaat vooral uit zwart, grijs- en natuurtinten, gecombineerd met metalen als koper, RVS en roestkleurig staal. Felle kleuren zul je niet snel tegenkomen, hoogstens als accentkleur. Tip: schoolbordverf kan een leuke eyecatcher in de keuken zijn. Naast standaard zwart, is er krijtbordverf tegenwoordig in tal van kleuren verkrijgbaar.

De industriële keuken
De industriële keuken

Inbouw apparatuur in een industriële keuken

Om het karakter extra te onderstrepen kun je kiezen voor grote, niet weggewerkte apparaten zoals een vrijstaande oven, oversized afzuigkap of retro koelkast. Veel keukenapparatuur is tegenwoordig in een zwart metalen uitvoering te krijgen, wat ook goed in deze keuken past.

Ga daarnaast voor een dik, sterk en hittebestendig beton(look) of keramiek aanrechtblad, een betonnen gietvloer of grote betontegels. De keukenkasten kunnen bijvoorbeeld gemaakt zijn van verweerd hout met zwarte lederen handgrepen en gietijzeren ophanging.

De industriële keuken
De industriële keuken

Verlichting in een industriële keuken

Goede verlichting is cruciaal in iedere keuken. Dat geldt zeker voor industriële keukens, waar de verlichting vaak bepalend is voor de sfeer. De mogelijkheden zijn uiteraard eindeloos, de populariteit van de trend maakt dat er keus is uit vele soorten industriële (fabrieks)lampen. Maar niets meer dan wat kale peertjes aan een stalen balk of dikke tak werkt ook al heel erg goed in deze stoere keukens.

De industriële keuken
De industriële keuken

De industriële keuken wordt met de jaren mooier

In een industriële keuken is een echte keuken waar geleefd dient te worden. Door het robuuste en stoere karakter wordt een industriële keuken met de jaren nóg mooier. Krasjes, deuken of vlekken zijn voor dit soort keukens eerder een toevoeging dan dat het afbraak doet aan het uiterlijk. Kijk ook eens op de keukenstijl Staal & Brons. Deze opvallende keukenstijl combineert industrieel met een vleugje klassiek.

Heb jij een industriële keuken of heb je aanvullende tips? Laat het ons weten op Instagram of Facebook!

 

Keukentrends 2021
Keukentrends 2021

Doe hier alvast keukeninspiratie op voor jouw industriële keuken:

+De woonkeuken
+industriële keuken
+De woonkeuken

Private shopping

Je kan bij elke keukenspecialist terecht om een afspraak te maken voor een private shopping in de showroom. Vind hier jouw dichtstbijzijnde keukenspecialist of neem direct contact op via WhatsApp

+De woonkeuken
+De woonkeuken

Wil jij meer keukeninspiratie?

Wil jij alvast inspiratie opdoen? Vraag dan geheel gratis De Belevingsgids aan boordevol keukeninspiratie.
Of ontwerp hier alvast jouw droomkeuken met de 3D – tool. 

Wij maken jouw keuken persoonlijk

Ontdek andere keukenstijlen