Nieuwe energielabeling voor keukenapparatuur

blog-energielabel

Nieuwe energielabeling

De energielabeling is een hot item in keukenland. Onlangs is de energielabeling omgegooid om dit duidelijker en overzichtelijker te maken. In dit nieuwsitem delen we informatie over deze vernieuwde energielabeling voor keukenapparatuur. De nieuwe labels gelden voor koelkasten, vriezers, wijnklimaatkasten en vaatwassers.

De trend duurzaamheid gaat mee met de nieuwe energielabeling

Op het oude energielabel was label A het zuinigst. Dit label werd steeds verder aangevuld met plussen, waardoor het voor veel mensen niet meer overzichtelijk was. Het was daarom niet wenselijk om op deze manier de energielabeling voort te zetten. De Europese Unie heeft daarom besloten om de labeling opnieuw vast te stellen met de schaal van A t/m G.

Hoe herken je het nieuwe label? Bekijk onderstaande video

energielabel2021

Veranderingen in schaal

Wat is nu precies veranderd? Naast de nieuwe schaalverdeling is meer ruimte ingebouwd voor verdere energiebesparingen, klasse A is nu leeg. Dit betekent voor bijvoorbeeld jouw koelkast met voormalig energielabel A++ dat het apparaat nu het energielabel F kan hebben gekregen. Je koelkast gebruikt hierdoor natuurlijk niet opeens meer stroom, maar dit heeft puur te maken met het feit dat de nieuwe apparatuur nog energiezuiniger is gemaakt. Dit is bedoeld als extra stimulans naar de fabrikanten toe om de apparatuur nog energiezuiniger te maken. Hiermee heeft het label zijn functie als hulpmiddel bij het maken van de aankoopbeslissing weer herwonnen.

Een QR-code

Op de nieuwe energielabels staat een handige QR-code. Met het scannen van deze QR-code met je smartphone kom je terecht bij een Europese database waarin de specificaties inzichtelijk zijn gemaakt voor alle apparaten die over het nieuwe energielabel beschikken.

Energieverbruik

De onderlinge verschillen in energieverbruik tussen vergelijkbare modellen zijn bij de apparaten vaak niet groot. Wel zal bijvoorbeeld een grote kookplaat meer energie verbruiken dan een kleinere variant. Uiteraard kun je bij apparaten zonder energielabel zelf het energieverbruik checken. Het energieverbruik ion kWH van het apparaat kan je opzoeken. Hoe lager de KWh des te beter het is voor het milieu en je portemonnee.
nieuw-energielabel

Apparatuur met een oud label

Sinds maart dit jaar zijn de nieuwe labels te zien op verschillende keukenapparatuur. De modellen die al in de winkel stonden, mogen nog wel het oude label dragen en zullen op deze manier worden uitverkocht. Het kan dus zijn dat je soms toch nog het oude label voorbij ziet komen. Alle informatie over de vernieuwde energielabels vind je op energielabel.nl.

Wil je inspiratie opdoen voor nieuwe apparatuur? Bekijk dan onze merken hier op de Keukenspecialisten.nl merkenpagina.

GRATIS BELEVINGSGIDS

Vraag nu GRATIS Dé vernieuwde Belevingsgids aan met meer dan 100 pagina’s keukeninspiratie. Daarnaast lees je verschillende tips en tricks van experts zoals Jan Bakt (bekend van Heel Holland Bakt) en influencersduo CookingQueens. Wij helpen je graag op weg naar een nieuwe keuken! Ontdek de nieuwste keukentrends, heerlijke recepten en lees wat allemaal mogelijk is.

 Aarzel niet, klik op de button en vul eenvoudig je gegevens in en binnen enkele werkdagen start de zoektocht naar jouw nieuwe keuken.

Dit vind je in Dé Belevingsgids: