Wat te doen wanneer je soep te zout is

Te zoute soep

Wanneer jouw soep te zout is geworden, is dat natuurlijk erg vervelend. Gelukkig hoef jij de soep dan niet weg te gooien, want dit probleem is op te lossen. Wij geven in dit blog een aantal tips om te voorkomen dat je soep te zout wordt en een aantal tips om van je zoute soep af te komen.

Tips om te voorkomen dat je soep te zout wordt

Female hands picking up pumpkin cream soup with a spoon, healthy vegetarian food, top view..

Voorkomen

‘Voorkomen is beter dan genezen’, zeggen we wel eens. En om te voorkomen dat je soep een volgende keer weer te zout wordt kun je rekening houden met het volgende:

  • Stap voor stap kruiden: soep wordt naar mate je het langer kookt zouter doordat het water verdampt. Wacht dus even met het toevoegen van extra zout totdat je soep bijna klaar is. Een perfect gezouten soep is te flauw wanneer het net kookt, maar zal na een halfuurtje perfect zijn.

  • Proef, voeg toe, herhaal: dit geldt niet alleen voor soepen maar eigenlijk voor al je gerechten. Wees niet bang om vaak te proeven en steeds kleine hoeveelheden toe te voegen tot de smaak perfect is. Dit is hoe chef-koks het ook doen!

Tips voor het oplossen van te zoute soep

Oplossen

  • Verdunnen: de makkelijkste manier is natuurlijk door meer water of bouillon toe te voegen, let er wel op dat ook dit niet te zout is. Verdun de soep door steeds kleine beetjes toe te voegen en blijf proeven. Dit werkt overigens het beste bij soepen op waterbasis en minder goed bij romige of dikke soepen.

  • Zuur maskeert: een andere manier om zout te neutraliseren of beter te maskeren is om er een zuur aan toe te voegen. De zure smaak van bijvoorbeeld citroensap of azijn zal de zoute smaak verbergen. maar ook een klein snufje suiker kan wonderen doen. Doe dit bij soepen die net iets te zout zijn en waarvan de smaak alleen wat meer in balans moet worden gebracht. Voeg het zuur en/of zoet wel beetje bij beetje toe want een te zuur of te zoet gerecht is niet beter dan een te zout.

  • Dubbele portie: nog een manier om de smaak in je gerecht te corrigeren is door je ingrediënten te verdubbelen maar de hoeveelheid zout gelijk te laten. Het vergt wel wat extra werk maar zo heb je meteen wat over voor de volgende dag!

  • Voeg iets met zetmeel toe: producten met veel zetmeel zoals noedels, aardappelen en rijst zullen een deel van het te veel aan zout opnemen en zorgen ervoor dat je soep dikker wordt. Hierdoor kan je ook weer makkelijker verdunnen. Er wordt zelfs gezegd dat dat wanneer je een aardappel toevoegt, en deze er later weer uit haalt, het te veel aan zout wordt geabsorbeerd.
pumpkin-soup-2023-11-27-05-28-10-utc

GRATIS BELEVINGSGIDS

Vraag nu GRATIS Dé vernieuwde Belevingsgids aan met meer dan 100 pagina’s keukeninspiratie. Daarnaast lees je verschillende tips en tricks van experts zoals Jan Bakt (bekend van Heel Holland Bakt) en influencersduo CookingQueens. Wij helpen je graag op weg naar een nieuwe keuken! Ontdek de nieuwste keukentrends, heerlijke recepten en lees wat allemaal mogelijk is.

 Aarzel niet, klik op de button en vul eenvoudig je gegevens in en binnen enkele werkdagen start de zoektocht naar jouw nieuwe keuken.

Dit vind je in Dé Belevingsgids: