Hoe krijg je perfect gestoomde rijst?

Hoe krijgen ze het in de oosterse restaurants toch altijd voor elkaar? Perfect gestoomde rijst! Klein beetje plakkerig maar zéker niet te nat.

Kook jij je rijst ook altijd op de gok en eindigt het dan of te nat of niet helemaal gaar maar wel droog? Je bent niet de enige.

Hoewel ze in je favoriete restaurant waarchijnlijk een rijstkoker gebruiken, is de perfecte rijst ook zeker in een gewone pan te maken! Over het algemeen geldt er één basisregel, en dat is dat de rijst gewoonweg niet in meer water gekookt moet worden dan dat het op kan nemen. Klinkt simpel, is het ook ?

hoe-kook-je-rijst-1
hoe-kook-je-rijst-2
hoe-kook-je-rijst-3
hoe-kook-je-rijst-4

Meet de hoeveelheden af

Meet anderhalf keer zoveel water als dat je rijst hebt af. Bij 1 kopje rijst gaat dus 1,5 kopje water, een andere meetmethode is als de rijst ongeveer 1 tot anderhalf vingerkootje onder water staat. Roer zachtjes en zorg dat de rijst gelijkmatig verdeeld op de bodem ligt. Naar smaak zou je wat zout aan de rijst kunnen toevoegen.

Kook de rijst

Breng het water op hoog vuur aan de kook en laat de rijst 2 à 3 minuten even flink doorkoken, zet daarna het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst met het deksel op de pan zo’n 10 minuten zachtjes garen. Al die tijd mag het deksel op de pan blijven.

Laat de rijst rusten

Draai het vuur uit en laat de pan, met het deksel er nog op, zo'n 10 minuten staan. Door de rijst nog even te laten rusten wordt de rijst zacht en blijft het niet zo aan de bodem plakken.

Opdienen

Roer de rijst voor het opdienen voorzichtig nog even om met een vork, zorg dat je hierbij zo min mogelijk korrels breekt. Serveer stomend heet, eet smakelijk!