De smaakmakers van de keuken

Je keukenkastje staat er hoogstwaarschijnlijk vol mee: potjes kruiden, specerijen en wellicht koop je zo nu en dan een vers kruidenplantje. Maar gebruik je het ook echt allemaal? Het is niet zo vreemd dat na een tijd niet gebruiken je eigenlijk niet meer zo goed weet bij welk gerecht een kruid goed past. Wij helpen je hier graag bij!

Gerechten worden traditioneel natuurlijk op smaak gebracht met peper en zout. Maar zoals je waarschijnlijk wel weet bestaan er veel meer soorten kruiden en specerijen die nét dat beetje extra smaak aan je gerecht toevoegen of zelfs het zout compleet kunnen vervangen. Met de juiste combinaties kun je smaken versterken, verfrissen of juist een contrast aanbrengen. Zo verander je een op het eerste gezicht eenvoudig gerecht in een verrassing van verschillende (gebalanceerde) smaken!

Kruiden komen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten. Specerijen daarentegen komen uit landen met een subtropisch of tropisch klimaat en kunnen uit andere plantendelen bestaan, zoals bloemknoppen, peulen of wortels. Specerijen worden vaker als pittig en/of scherp ervaren.

KRUIDEN

 • Basilicum - wordt zowel vers (geplukt of als plantje) als gedroogt verkocht. Voeg de verse blaadjes op het laatste moment toe aan gerechten, deze zijn heel kwetsbaar en wanneer je basilicum te lang meekookt gaat de smaak verloren.
  Lekker in mediterrane gerechten, soepen, sauzen en salades.

 • Bieslook - gebruik de hele spriet en voeg op deze pas het laatste moment toe aan je gerecht. Net als bij basilicum gaat de smaak van bieslook verloren wanneer je deze meekookt. Lekker in soepen, salades en bij vis.

 • Dille - hiervan gebruik je de blaadjes en het zaad. Kook dille niet mee in je gerecht, de smaak gaat dan verloren, maar voeg het op het laatste moment toe of gebruik het als garnering.
  Lekker bij aardappelgerechten, vis, komkommer, verse kaas en sauzen.

 • Koriander - hier kun je vrijwel alles van gebruiken! De blaadjes, stengels, wortels en het rijpe zaad geven een heerlijke oosterse twist aan je gerecht. Het blad kun je het beste als garnering of in salades gebruiken want deze is erg kwetsbaar, het zaad, de stengels en de wortels kun je wel goed meekoken in gerechten.
  Lekker in Marokkaanse, Vietnamese, Indiase en Thaise gerechten.

 • Munt - is heerlijk! Voeg de verse muntblaadjes op het laatste moment toe, bijvoorbeeld als garnering, of maak er thee van.
  Lekker in salades, thee, bij peultjes, worteltjes en friet.

 • Oregano - gebruik de jonge toppen van de oreganoplant en voeg deze pas op het laatste moment toe om zoveel mogelijk smaak te behouden. Oregano wordt ook gedroogt verkocht en is goed te gebruiken in tomatensaus, mediterrane gerechten, gehakt of gegrild vlees.

 • Peterselie - gebruik het blad en de wortel en voeg deze op het laatste moment toe om optimaal van de smaak te kunnen genieten.
  Lekker in pasta en stoofgerechten, worteltjes, soepen, sauzen en omeletten.

 • Rozemarijn - gebruik de naalden of, in bepaalde gerechten, het hele takje. Voeg het zo snel mogelijk toe aan je gerecht. Door het lang mee te koken, geeft het meer smaak.
  Lekker met gebakken aardappelen, paddenstoelen, wild en lamsvlees.

 • Salie - hiervan gebruik je de blaadjes. Voeg op het op het laatste moment toe en kijk uit met de hoeveelheid. Salie heeft een heel sterk aroma en kan snel overheersen.
  Lekker met kalfsvlees, varkensvlees, salades en gevogelte.

 • Tijm - van verse tijm gebruik je de blaadjes en de topjes. Voeg het zo snel mogelijk toe aan je gerecht. Hoe langer je het meekookt, des te meer smaak het afgeeft.
  Lekker in bouillons, soepen en stoofgerechten.

SPECERIJEN

 • Cayennepeper - is vooral scherp en heeft verder niet zoveel aroma. De zaadlijsten en pitjes zijn het scherpst, hoe lichter de poeder hoe meer zaad en zaadlijsten het bevat en hoe scherper het is!
  Lekker in Mexicaanse gerechten, kip, chutney, bonenschotels en gehakt.

 • Spaanse peper - deze kent heel veel varianten en is zowel gedroogd (poedervorm of vlokken) als vers verkrijgbaar. Hoe kleiner de peper, hoe heter!
  Lekker in stoofschotels, vleesgerechten en pastagerechten.

 • Paprikapoeder - is heerlijk en past in heel veel gerechten. Kan soms pittig zijn maar dit hangt af van de gebruikte soorten en hoeveelheid meegemalen zaadlijsten en pitjes.
  Lekker in Mexicaanse gerechten, sauzen, soepen, kip-, vlees- en visgerechten.

 • Nootmuskaat - heeft een sterke aromatische geur en smaak, hierdoor heb je er niet veel van nodig. Voeg het toe na de bereiding van je gerecht!
  Lekker in bechamelsaus, kaassaus, aardappelpuree, over bloemkool, sperziebonen, spruitjes, asperges en in koek en gebak.

 • Kaneel - wie kent het niet? Verkrijgbaar in poedervorm en als kaneelstokjes.
  Lekker in kipgerechten, Indiaase gerechten, appelmoes en in koek en gebak.

 • Komijn - wordt meestal eerst in een droge pan geroosterd voor een extra nootachtige smaak.
  Lekker in curry’s, chili con carne, couscous, kip tandoori en komijnekaas.

 • Kruidnagel - wordt meestal ongemalen gekocht en meegekookt in een gerecht. De nagel haal je uit het gerecht als je klaar bent met koken, een hele kruidnagel in je gerecht wordt vaak niet zo gewaardeerd door de sterke smaak...
  Lekker met rode kool, rode bietjes, wild, hachee, curry, warme druivensap, warme wijn en in koek en gebak.

 • Gember - gemberwortel kun je als geheel (vers), ingemaakt (in plakjes of geraspt) of gedroogd (poeder) kopen.
  Lekker in stoofschotels, kip- en rijstgerechten, curry en in gebak. Verse gemberthee met een schijfje citroen is ook erg lekker!