Bergruimte in de keuken

Ontdek de meerwaarde van een goede keukenindeling

Op het aanrecht klimmen om een voorraadpot te kunnen pakken of op je knieën liggen om bij de achterste schaal te kunnen in de onderkast. Voor veel mensen een bekend verschijnsel wanneer ze in de keuken aan het werk zijn. Om dit soort onhandigheden in jouw nieuwe keuken te voorkomen en de perfecte keukenopstelling te creëren, is het heel verstandig om jezelf voor de aanschaf van je nieuwe keuken goed te laten voorlichten.  Want als het gaat om ergonomie en een praktische keukenindeling, dan zijn er tegenwoordig heel veel verschillende mogelijkheden voorhanden die jouw leven in de keuken een stuk comfortabeler zullen maken.

Hoeveel kasten je ook laat aanbrengen in je keuken, deze zijn binnen no time toch weer helemaal gevuld, en dan heb je weer het gevoel dat je ruimte tekort komt.  Wéér moet je in een uitpuilende kast eerst die voorste laag producten verwijderen voor je bij het doosje bouillonblokjes kunt komen dat daarachter ligt. Misschien ligt die opvulling niet zozeer aan de hoeveelheid producten die je in de kasten plaatst, maar meer aan de manier waarop je ze plaatst. Keukenproducenten bieden tal van slimme mogelijkheden om optimaal gebruik te maken van de ruimte in de kasten. Ook hierin wordt nog volop geïnnoveerd.

Een paar voorbeelden:

Bergruimte

  • Dit alles is aan te vullen met kastelementen die voor nog meer opberggemak zorgen. Zoals de apothekerskast: een smalle hoge kast die je in zijn geheel kunt uittrekken waarna je aan weerskanten zicht hebt op de inhoud. Nieuwe varianten hiervan zijn na uittrekken zelfs draaibaar.
  • Voor de hoekkasten bestaat al langer de oplossing van de carrousel. Dit draai-element kun je in de meeste gevallen naar buiten trekken en de plateaus ervan ronddraaien. Nu is er ook een hoekkast met volledige uittrekbare laden. Deze komen in de hoekvorm naar buiten, en ook hier heb je direct zicht op de inhoud.
  • Ook voor de voorheen loze ruimte onder de spoelbak is nu een U-lade beschikbaar zodat je hier toch nog wat spullen kunt opbergen.
  • Voor de laden in het algemeen, groot of klein, kun je tegenwoordig kiezen voor de meest praktische, flexibele en fraaie lade-indelingen, uitgevoerd in RVS of in hout.
  • Een andere opbergoptie die de afgelopen jaren is toegevoegd is het rolluik. Deze kan voor een smalle kast óp het werkblad worden geplaatst en ook hier geldt: je hebt de kookbenodigdheden direct bij de hand maar met één beweging wordt het aan het zicht onttrokken.

Bergruimte Hoeklade

Een uitkomst voor de bovenkasten zijn de klap-, vouwklap-, zwenk- en liftdeuren die nu veel worden toegepast. Al is het alleen maar zodat je je hoofd niet meer stoot tegen zo’n deurtje dat is blijven open staan. Een liftdeur en klapzwenkdeur wijkt geheel naar boven en blijft zo openstaan. Zodat je tijdens het koken alles wat je nodig hebt direct voor het grijpen hebt. En het staat fantastisch, want zelfs de brede fronten kunnen met dergelijke deuren worden uitgevoerd zodat er – zeker wanneer je ook brede laden toepast - een fraaie, horizontale designlijn in de keuken ontstaat. De zwenkdeuren zijn ook met glaspaneel verkrijgbaar.

Vivari opbergen kast

Heel handig zijn natuurlijk de huidige brede laden die soms zelfs alle onderkasten vervangen. Ze zijn volledig uittrekbaar, geven direct zicht op alles wat zich erin bevindt en door vaak fraaie lade-indelingen zijn ze uiterst overzichtelijk. In een lade van 90 cm berg je bijna 20 procent meer op dan in twee laden van 45 cm breed. En dankzij de huidige technieken lopen zelfs de breedste laden licht en soepel en sluiten ze geruisloos. Daarnaast zijn er laden uitgerust met elektrische ondersteuning zodat met een zachte duw tegen het ladefront deze vanzelf sluit. Sommige laden hebben nog een extra binnenlade.

Vivari opbergen lade